Všechno nejlepší Filko: Recept na nejlepší čokoládový dort k narozeninám

Přání znělo jasně. Upéct čokoládový dort s perníčky, prasátkem Peppou, lentilkami, číslem čtyři a svíčkami. Tohle všechno si Filka na svém dortu přál. I když dort nevypadá dokonale, musím uznat, že se mi povedl nejlepší čokoládový dort, který jsem kdy jedla. Do článku jsem připravila recept na čokoládový dort nejen pro děti, ale také pro dospělé.

Obsah

Recept na nejlepší čokoládový dort

Čokoládu jsem dala všude – do těsta i do krému. Krém je vlastně ganache. Dort je sytý, tučný, pokud nebudete zdobit složitě, jako jsem to dělala já, tak je tento recept velmi jednoduchý. Vycházela jsem z italského receptu na čokoládový dort, který jsem trošku doplnila a zjednodušila jsem postup, abych se třemi dětmi zvládla vše upéct a nachystat. Dort můžete doplnit o slaný karamel. Kdybych dělala tento recept pro dospělého, určitě bych slaný karamel nevynechala a to buď jako zálivku, kterou bych samostatně přelila kousek dortu, nebo bych jej zakomponovala do dortu jako tenkou vrstvu krému na vnitřní ganache.

Recept na nejlepší čokoládový dort k narozeninám

Recept na nejlepší čokoládový dort k narozeninám

Ingredience

Na korpus:

  • 160ml vody (+ lžička kávy – pro dospěláckou verzi)
  • 100 g másla
  • 30 g kakaa, prosít
  • 300 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 300 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce tučného jogurtu
  • 150 g čokoláda

Na čokoládový krém – čokoládová ganache:

  • 550 ml smetany
  • 650 g hořké čokolády

Na polevu:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g hořké čokolády

Postup

Poznámka: Dort jsem přelila 2x a ještě mi hodně polevy zbylo (dělala jsem ze 200 ml smetany a 200 g čokolády).

Ganache do dortu: Ohřála jsem smetanu (můžete i v mikrovlnné troubě). Velké množství je lepší přihřát na sporáku, malé můžete v mikrovlnné troubě. Do smetany jsem nalámala čokoládu, nechala jsem rozpustit, zamíchala a dala chladit. Chladí se v lednici přibližně tři až čtyři hodiny (i déle). Krém můžete udělat večer a nechat chladit přes noc. Když bude po vyndání z lednice příliš tuhý, stačí jej mírně zahřát na požadovanou hustotu, aby šel natřít na dort. V lednici na dortu zase hezky ztuhne. Na krémy se používá ganache v poměru 1:2, 1 díl smetany a 2 díly čokolády. Neměla jsem tolik čokolády, ale i tak byl krém hutný, vydatný a po zatuhnutí dobře držel. Hezky se s ním pracovalo.

Ganache (poleva) na dort: Jako polevu jsem využila opět ganache. Postup byl stejný – ohřála jsem smetanu, tentokrát v mikrovlnné troubě, do teplé smetany jsem nalámala čokoládu, zamíchala a nechala stát venku mimo lednici. Můžete opět vychladit. Pokud poleva hodně zatuhne, lze ji trošku ohřát, aby povolila. Ganache není klasická čokoláda na dortu, je to spíše řídký krém, který steče po stěnách. Dobře se s ním pracuje, ale po uschnutí není suchý jako tomu je u čokoládové polevy. To uvádím, kdybyste chtěli dort složitěji dekorovat. Poleva by při polévání měla mít pokojovou teplotu. Na polevu se používá ganache v poměru 1:1, 1 díl smetany a 1 díl čokolády. V některých receptech jsem našla, že lze polevu použít jako krém. Na narozeninový dort bych to nedoporučila, protože poleva může hodně ztuhnout, ale pořád je trošku mazlavá a nejsem si jistá, že by korpus udržela pohromadě. Na krém je vždy lepší dát trošku více čokolády než smetany.

Korpus: Postup byl snadný. Suché ingredience jsem smíchala dohromady. Rozehřála jsem čokoládu, máslo (nesmí být příliš horké), lehce jsem zašlehala vejce, přidala jsem mléko, jogurt, vodu a smíchala jsem se sypkou směsí. Formu o průměru 20 cm jsem vymazala máslem, na dno jsem dala pečicí papír, boky jsem vysypala moukou. Těsto jsem nalila do formy a dala jsem péct na 160 °C. Korpus se pekl cca 45 minut. Dlouho to vypadalo, že se neupeče. Uvnitř byl stále nedodělaný. Poslední minuty doporučuji troubu hlídat. Těsto by se nemělo přepéct, jinak se korpus vysuší.

Kompletace: Když korpus vychladl, 2x jsem ho rozkrojila. Namazala jsem ho krémem, i po obvodu trošku a polila jsem ho polevou. nechala jsem vychladit. Poté jsem ho ozdobila požadovanými dekoracemi. Udělala jsem čokoládovou mističku, do které jsem nasypala lentilky. Prasátko Peppu z perníčků, čtyřku z hmoty z marshmallow a přidala jsem svíčky.

Poznámky

  • Pro milovníky slaného karamelu doporučuji zakomponovat do dortu slaný karamel.
  • Dort je hodně sytý.
  • Použila jsem hořkou čokoládu na vaření z Lidlu.
  • Čokoládové dekorace jsem kvůli dětem dělala z mléčné čokolády, do které jsem přidala 2 kostky hořké čokolády. Dekorace z mléčné čokolády hůře drží, ale dětem více chutnají.
Recept na nejlepší čokoládový dort k narozeninám

Recept na nejlepší čokoládový dort k narozeninám

Přeji vám dobrou chuť. 🙂

NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM.

Foto: Tereza Krček

Tereza Máma do deště

Jsem Tereza, autorka blogu Máma do deště. S dětmi doma vyrábíme neobyčejné věci z obyčejných surovin. Naše výtvory nejsou složité, ani nestojí spoustu peněz, a může je udělat úplně každý. Neumím popsat radost v dětských očích, která se objeví, když spolu něco vytváříme.

Mamadodeste.cz
Logo
Shopping cart