BLOGLIFE: TO JE NÁŠ ŽIVOTRECEPTYVYRÁBÍME

Věčný problém: Jak uvařit, aby jídlo jedli úplně všichni?

Receptů na příkrmy najdete na internetu hrozně moc. Dětem můžete vařit, nebo kupovat příkrmy ve skleničkách. Jenže, jak skloubit vaření pro miminko, batole a dospělého? A co dělat, když dítě odmítá jíst maso a pije jen mléko? V následujícím příspěvku najdete tipy na pár receptů a také zkušenosti s odmítavým postojem k jídlu a masu.

Když dítě nejí maso

U nás věčný problém. Šmudlák si maso vyndá z pusy. Zkoušela jsem desítky jídel s masem a úspěch měly boloňské špagety, krůtí řízek (kuřecí už ne), vinná klobása, pečené kuřecí křidýlko (pouze čerstvě vytažené z trouby). To jsou všechna jídla, která možná sní. Ale někdy taky ne, protože na to nemá zrovna náladu. Je to zkrátka velká potíž. Někdy si dá kousíček sekané, ale jenom s tatínkem z jednoho talíře. Co s tím? Nevím. Nutit k jídlu ho nechci, tak vařím jídla, která jí a proložím je občas palačinkami, lívanci nebo toasty, které miluje.

Filka, aby to bylo ještě lepší, má rád hovězí maso s mrkví a s bramborem. Šmudlák si dá jenom brambory a mrkev, ale maso nechce. A naštěstí vzalo naše miminko na milost boloňské špagety (alespoň jedno jídlo jedí spolu). Nechutná mu krůtí a kuřecí maso a na vinnou klobásu je malý. U nás se zkrátka vyplatí vařit. 🙂 A jak to tedy dělám?

Nejdříve uvařím jídlo bez soli a koření. Hovězí na zelenině nekořením, protože jídlo je dobré i bez koření (věřte nebo ne) a jen ho dosolím. Pokrmy bez koření a soli rozmixuji Filkovi a dám mu jídlo stranou. Zbytek jídla mírně dosolím, aby neměl Šmudlák moc slané obědy, a já si vždycky ještě přisoluji.

A jaké jsou recepty? Úplně obyčejné, lidové. Jenom do jídla nedávám moc tuku, nezahušťuji moukou a někdy vynechám cibuli a česnek.

Hovězí na zelenině

  • 750 gramů hovězího krku (zkoušela jsem různé druhy hovězího, ale tohle chutná nejlépe)
  • 1 kg mrkve
  • 300 gramů celeru (plus mínus)
  • 200 gramů petržele (kořen)
  • Sůl (úplně nakonec)

Maso se snažím vybrat libovější. Do hrnce naliji vodu a dám vařit maso. Můžete jej nejdříve osmahnout a pak dát vařit. Zkoušela jsem oba způsoby, ale v rozmixovaném příkrmu to nejde poznat. Osmažené maso je trošku tučnější. Do vody dále přidám polovinu oloupané mrkve v celku, oloupaný celer a oloupanou petržel. Vařím do změknutí masa (cca 2 hodiny na velmi mírném stupni). Maso vyndám a zeleninu s vývarem rozmixuji tak, aby vznikla omáčka. Maso očistím od přebytečného tuku (To není nutné. Mně tlusté maso nechutná, tak proto.) a přidám polovinu oloupané mrkve nakrájené na kolečka, kostičky nebo jak mě napadne. Vařím do změknutí. Na stranu dám porce jídla pro Filku. Dle chuti dosolím a podávám s bramborem. Jídlo je chutné, hodně zeleninové. Miminku jídlo rozmixuji a brambory rozmačkám (ty nemixuji).

Příkrm pro miminko.

Pečené kuřecí křidýlko

  • 6 kuřecích křidýlek
  • 3 větší mrkve
  • Sůl
  • Brambory

Mrkve oloupu, nakrájím na větší kousky a dám je na dno zapékací mísy. Podliju vodou. Kuřecí křidýlka opláchnu, rozprostřu na mrkev a velmi mírně osolím. Dám je péci do trouby do zezlátnutí. Pokud bude potřeba, podliju vodou. Z brambor můžete udělat přílohu dle libosti. Dělám vařené ve slupce. Šmudlák miluje mrkev pod křidýlky, a díky ní mu do pusy propašuji také maso. 🙂 Dá si brambory se šťávou, mrkvičku a maso.

Kuřecí křidýlka pečená na mrkvi.

Boloňské špagety

  • 2 plechovky rajčat
  • 500 ml rajčatového pyré (nebudete potřebovat celé)
  • 5 velkých mrkví
  • 1/2 celeru
  • 1/2 cibule
  • 500 g hovězího mletého masa
  • muškátový oříšek, tymián, oregáno, sůl, pepř, cukr
  • špagety

Hovězí maso a cibulku dám do hrnce a na mírném stupni smažím. Maso pustí tuk a není potřeba dávat máslo. Přidám nastrouhanou zeleninu a poté plechovky s rajčaty. Vařím do změknutí (trvá to přibližně hodinu). Ze směsi odeberu naběračku pro miminko a pokračuji dál. Přidám rajčatové pyré a provařím. Dochutím muškátovým oříškem (špetka), tymiánem, oregánem,pepřem, solí a cukrem. Špagety uvařím v neosolené vodě. Do boloňských špaget patří víno, které kvůli dětem nedávám. Koření můžete dát spíše méně, nebo odebrat více porcí pro děti a sobě dokořenit. Pro miminko umixuji směs, přidám do ní špagety a mírně ještě rozmixuji.

Při nákupu rajčat v plechovce dejte pozor, protože se do nic přidává kyselina citrónová a dítě z nich může mít vyrážku. Vyzkoušela jsem několik druhů rajčat a Šmudlák nesnese značku Giana, naopak v pořádku jsou rajčata z Lidlu. Každé dítě to má jinak. Boloňské špagety je stejně nejlepší dělat z čerstvých rajčat, ale v našich zeměpisných šířkách to většinu roku moc nejde, protože rajčata chutnají hrozně.

Boloňské špagety.

Z italských jídel má Šmudlák rád domácí pizzu. Dělávám ji buď z mouky na pizzu nebo z obyčejné hladké mouky. Smíchám mouku, sůl, droždí a perlivou vodu, Dám těsto do plastové krabičky, zavřu víčkem a šoupnu do lednice. Ital by ho půl hodiny hnětl, udělal z něj kupičku a zabalil do fólie. Jenže na tohle nemám čas. Po několika hodinách ho vyndám (Ital by vyndal po osmi.), udělám několik placek prapodivných tvarů, na ně nanesu rajčatové pyré (s oreganem a špetkou soli), šunku a sýr a dám do rozpálené trouby. Do deseti minut vyndavám. Dělám menší pizzičky, aby se Šmudlákovi dobře jedly.

Jaká jídla se neosvědčila? Nechápu proč, ale Šmudlák nejí rajskou omáčku s masovými koulemi, polévky mu moc nejedou, svíčkovou nechce, kuřecí a vepřový řízek, bramborové knedlíky, špenát a maso. Naopak mu chutnají zapečené brambory na tisíc způsobů (bramborovým jídlům věnuji samostatný příspěvek) a zapečené těstoviny. Jak pravil můj muž: „Šmudlák je vegetarián.“

Co dělat, když chce dítě pít jenom mléko?

Znám, a je to k uzoufání. Šmudlák měl období, kdy nechtěl nic jíst a pil jenom mléko. Dostali jsme do něj vyjma mléka ještě Pribináčka a výjimečně jogurt. Pribináčka může jíst dítě od jednoho roku věku, ale nemělo by si ho dávat denně, protože to je věc hodně tučná, sytá. Udělala jsem domácího, který není až tak tučný, ale zase na stranu druhou v něm byl nízkotučný tvaroh, který obsahuje více bílkovin než tvaroh tučný. Jak jsem zjistila, recept na to, jak vysvětlit dítěti, aby jedlo normálně, není. Šmudlák preferoval mléko hodně dlouho a odmítal dlouho jíst, vyjma jogurtu a Pribináčka (mléčných výrobků). Poté mu zachutnaly palačinky a vafle. Možná, že toto období souvisí s růstem zubů, a dítě mléko zkrátka potřebuje.

Recept na Pribináčka

Suroviny na méně tučnou verzi

  • 2x odtučněný tvaroh
  • 1x smetana ke šlehání
  • 1 vrchovatá lžíce cukru moučka (snažím se moc nesladit, můžete přidat)

Suroviny na tučnou verzi

  • 1x tučný tvaroh
  • 1x smetana ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka

Smetanu vyšlehám, přidám tvaroh a dosladím podle chuti. Nandám do misek a dám do ledničky. Domácí Pribináček chutná asi nejvíc mému muži, který by snědl na posezení klidně úplně všechny porce. 🙂

Recept na zdravý nepečený cheesecake pro malé děti

  • 250 g celozrnných sušenek
  • 50 g másla
  • 1 kg jogurtu (nebo 500 g jogurtu a 500 g tvarohu)
  • 500 g jahod

Sušenky rozmixuju, přidám do mixéru rozpuštěné máslo a ještě mixuju. Hmotu namačkám do dortové formy a dám ji do lednice. Připravím si mísu, velké sítko a utěrku. Utěrku vložím do sítka a do ní vyklepnu jogurt (nebo směs jogurtu a tvarohu). Zavážu a dám do lednice, aby vykapala syrovátka. Náplň bude hutná. Tohle je super vychytávka, protože nemusíte přidávat ztužovač, želatinu, zkrátka vůbec nic. Když přestanou syrovátka odkapávat, vymačkám mírně hmotu skrze utěrku. Vyndám z lednice korpus a dovnitř dám polovinu jahod rozkrojených na půlky. Navrstvím na ně náplň a dozdobím jahodami. Nechám vychladit nejlépe do druhého dne (pod hrozbou přísného trestu, jestli se s dortem něco stane 🙂 ). Dort je lahodný. Můžete jej dosladit, ale nemusíte. Neslazený mohou i malé děti a kdybyste chtěli ještě zdravější korpus, tak místo sušenkového můžete dospod položit piškoty, případně upéct piškotový korpus doma.

Cheesecake pro děti.

Recept na vafle a palačinky zná každý. Palačinky dělám na suché pánvi. Doma máme pánev na palačinky, která je nízká a dobře se s ní manipuluje. Olej není potřeba. Před první palačinkou potřu pánev zlehka máslem a je to. Těsto na vafle mi trvalo, než jsem vychytala konzistenci. Vaflovač vždy potřu před každou vaflí máslem, aby se těsto nelepilo. Palačinky a vafle jsou vděčná záchrana, protože těsto je hned, udělat jídlo netrvá tak dlouho a u vaření nezašpiním tolik nádobí.

Palačinky s jahodovou marmeládou.

Dobrou chuť. 🙂

Máma do deště (Tereza Krček)

Mít dvě děti krátce po sobě, to není jen tak. Jako máma vím, jak je náročné trávit s nimi celý den, a proto jsem vytvořila blog, který pomůže rodičům děti zabavit, ať už kreativní činností, nebo zajímavou hračkou. Chtěla bych, aby se děti přirozeně rozvíjely, uměly si v budoucnu udělat na věci svůj názor a aby znalosti využívaly jako propojené nádoby, neukládaly je "do škatulek", které nikdy naplno nevyužijí. Tenhle přístup jsem se naučila během studia PhD. na studijních zahraničních pobytech ve Vídni a v texaském Austinu. Chtěla bych, aby se děti s kreativním myšlením seznámily už jako malí drobci, protože v životě se jim to bude mockrát hodit.