Recept na vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Miluju. Milujeme. Zkoušela jsem z různých druhů ořechů – mandle, lískové, vlašské, ale tenhle recept je nejlepší ze všech.
Obsah
Co budete potřebovat
- 300 gramů hladké mouky
- 40 gramů moučkového cukru
- 100 gramů mletých lískových oříšků
- 200 gramů másla
- 2 žloutky
- citronová kůra (dávám sušenou BIO)
- 2 sáčky vanilkového cukru
- moučkový cukr na obalení
Peču 2 dávky.
Vanilkové rohlíčky recept
- Ořechy jsem namlela v sekáčku na cibuli (můžete koupit rovnou mleté nebo je namlít v mlýnku na ořechy). Sypké suroviny jsem důkladně smíchala v míse – mouku, cukr, vanilkový cukr (dávám opravdu vanilkový ne vanilínový), ořechy.
- Do sypké směsi jsem přidala žloutky promíchané s rozpuštěným máslem.
- Vypracovala jsem těsto, zabalila jsem ho do folie a nechala jsem ho odležet do druhého dne.
- Těsto jsem vyndala z lednice a tvarovala jsem z něj rohlíčky, které jsem dala na plech a pekla na 160 °C.
- Po vyndání z trouby jsem nechala rohlíčky trošku vychladnout a obalila jsem je v moučkovém cukru.
Tipy na závěr
Zkoušela jsem několik druhů rohlíčků Mandlovové chutnaly jako rohlíčky bez ořechů. Rohlíčky z vlašských ořechů nám nechutnaly vůbec. Těsto se v troubě rozteklo a rohlíček vypadal jako přejetý parním válcem. Chuť byla mastná, nedobrá. Nejvíce nám chutnaly rohlíčky z lískových ořechů. Dočetla jsem se, že je vhodné ořechy upražit, což jsem také udělala. Ale pražené ořechy byly příliš hořké a rohlíčky nechutnaly dobře. Dávám proto buď obyčejné lískové ořechy nebo koupím v obchodě pražené lískové ořechy – ty nemají slupku a nejsou hořké. I z nich jsou rohlíčky moc dobé. Doporučuji tedy ořechy doma nepražit (pokud to neumíte jako já : ) ).
Rohlíčky je lepší obalovat až trošku vychladlé. Jednak na sobě nedrží tolik cukru. Sladké jsou až až i tak. A za druhé se tolik nelámou.
Přeji vám dobrou chuť. 🙂
♥ NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM. ♥
Foto: Mamadodeste.cz