Recept na Schwarzwaldský dort pro děti
Lahodný dort neobsahuje alkohol a tak jej můžete upéct bez obav i dětem. Jestli máte rádi kombinaci třešní, kakaa a šlehačky, budete velmi spokojeni. Upéct dort není těžké, stejně tak je snadné dort sestavit.
Obsah
Ingredience
Korpus
- 250 g hladké mouky
- 50 g jogurtu
- 250 ml mléka
- 40 g kakaa
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 170 gramů cukru
- 60 gramů másla
- 3 vejce
Náplň
- 500 g třešní (višní)
- 1 plátek želatiny¨35 g cukru
- 3 lžíce vody
- 1,5 lžičky škrobu
Náplň a ozdoba
- 3x smetana ke šlehání
- 70 – 100 gramů hořké čokolády na vaření
Postup
Těsto: Smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. V druhé misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny a postupně budeme zašlehávat po jednom vejci. Přimícháme jogurt a postupně také mléko, přidáme po částech sypkou směs. Když je těsto hladké, vymažeme boky dortové formy máslem, na spodek dáme pečící papír. Do formy (cca 22 – 24 cm) nalijeme těsto a necháme péct v troubě na 160 °C. Během pečení korpus hlídáme a před vyndáním z trouby uděláme test špejlí. Když je špejle po zapíchnutí suchá, je korpus upečený.
Třešňová náplň: Můžete použít čerstvé nebo mražené třešně (případně višně). Vypeckované třešně nasypeme do hrnce, přibližně 2 lžíce vody a necháme vařit. Přidáme cukr a mícháme. Třešně pustí velké množství šťávy. Po maximálně pěti minutách odejmeme většinu šťávy, kterou rozdělíme na dvě části (první větší, druhá menší, cca třetinová). Do první přimícháme škrob, do druhé zapracujeme plátkovou želatinu podle návodu na obale – necháme ji nabobtnat, vymačkáme, rozpustíme v teplé šťávě. Když máme želatinu zapracovanou a škrob dokonale rozmíchaný, přilijeme směs se škrobem zpět do hrnce a mícháme, aby nabobtnal. Vypneme plotnu a přimícháme část se želatinou. Necháme vychladit.
Kompletace
Když je korpus studený (alespoň pokojové teploty) a třešňová náplň vychlazená, můžeme se pustit do kompletace dortu. Korpus dvakrát prokrojíme a vzniknou tři tenké části. Vyšleháme smetanu ke šlehání jednu po druhé zvlášť tak, až ji budeme mít uloženou ve třech miskách.
První šlehačku umístíme do cukrářského sáčku. Na první korpus obkroužíme na bocích šlehačkový kruh, do kterého rozetřeme polovinu třešňové náplně. Na tuto náplň navrstvíme zbylou šlehačku. Přikryjeme druhým korpusem. Postup opakujeme – z druhé šlehačky uděláme opět kruh, do něj rozetřeme zbylou náplň a zakryjeme celou šlehačkou, přiklopíme třetím dílem korpusu. Třetí šlehačkou potřeme dort. Ještě před potřením si část šlehačky odebereme do cukrářského sáčku, protože s ní budeme zdobit dort. Nakonec nastrouháme na hrubém struhadle hořkou čokoládu a opatrně ji lžící nanášíme na dort. Čokoláda při kontaktu s pokožkou taje a je potřeba pracovat s ní opatrně. Čokoládu můžete nakrouhat nebo ji rozpustit a vyrobit z ní jiné čokoládové ozdoby. Dort můžete ozdobit třešněmi nebo opět čokoládou.
Další tipy na pečení najdete v rubrice Recepty.
♥ NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM. ♥
Foto: Mamadodeste.cz