Recept na vánoční štolu (Christstollen)
Krajíc štoly nebo vánočky? Přiznám se, že bych brala od každého půlku. Štola mi moc chutná, a kdyby mi to žaludek dovolil, snědla bych na posezení celou šišku. V článku najdete recept na německou štolu (Christstollen).
Obsah
Pozor na české recepty
Štolu jsem pekla podle německého receptu, který jsem našla na einfachbacken.de. Řada českých receptů na Christstollen není přesná a najdete v nich prášek do pečiva, kandované třešně, Heru a podobné suroviny, které do ní nepatří. Christstollen by se měla péct z kynutého těsta, ale recepty na štoly se skutečně mohou různit. Záleží na tom, jakou štolu budete péct (drážďanskou, klasickou, marcipánovou, tvarohovou).
Co budete potřebovat
- 300 g rozinek
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 100 g Orangerat (kandovaná pomerančová kůra)
- 100 g Zitronat (kandovaná citronová kůra)
- 100 g mletých mandlí
- 125 ml rumu (nedávala jsem)
- 850 g mouky
- 1 kostka droždí
- 150 ml mléka (dala jsem 200 ml, protože jsem nepoužila rum)
- 200 g másla
- 2 vejce
- 100 g cukru
- Vanilka (můžete vynechat, pokud nebudete mít doma)
- Špetka soli
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky kardamomu
- 1/2 čajové lžičky muškátového květu
Než začnete péct
- Možná, že máte všechny suroviny doma a jenom je vyndáte z kredence. Suroviny na štolu jsem doma neměla. Zitronat a Orangerat jsem sehnala v Lidlu za 13 Kč krabičku. Větším oříškem bylo pořídit kardamom. Nakonec jsem ho objevila v Kauflandu.
- Štola by se měla před podáváním dvakrát pocukrovat. Mně osobně se zdá štola sama o sobě sladká. Příště uberu cukr na 50 gramů.
- Marcipánovou štolu jsem zatím nezkoušela – bude potřeba ubrat cukr.
- Štola velmi velmi velmi vykyne. Než vykyne, můžete okolo ní vytvořit ohrádku z alobalu, kterou na pečení sundáte. Já jsem tento krok vynechala a podcenila, čehož jsem posléze litovala. Alobal jsem ke štole připevnila až později.
- Z uvedeného množství upečete dvě velké štoly. Je-li to na vás mnoho, podělte dávky dvěma.
Vánoční štola
Jak na to
Postup je velmi snadný. Ve velké míse jsem smíchala všechny sypké suroviny (mouku, cukr, koření, mandle). V hrnku jsem rozpustila máslo, přidala jsem vejce. Ve druhém hrnečku jsem ohřála mléko, rozpustila jsem v něm droždí, přidala trošku mouky a cukru, nechala vzejít kvásek. Do misky jsem vysypala rozinky, které jsem propláchla horkou vodou. Slila jsem vodu. K rozinkám jsem přidala zitronat a orangerat. Rozemlela jsem oloupané mandle. V originálním receptu se rozinky máčí v rumu (vynechala jsem, protože nemáme rum). Místo toho jsem přidala o 50 ml více mléka. Do sypké směsi jsem nasypala citronovou kůru, rozinky s kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Zamíchala jsem pořádně. Přilila jsem rozpuštěné máslo, vejce, mléko a také kvásek. Vše jsem zamíchala. Těsto jsem pořádně prohnětla.
- Vše jsem zamíchala dohromady.
- Hotové těsto
Kouli těsta jsem rozdělila na dvě části, z nichž jsem vytvořila šišky. Šišky jsem v polovině podélně nařízla a dala jsem kynout. Doporučuji udělat okolo nich ohrádku z alobalu. Šišky jsem nechala kynout na teplém místě přibližně hodinu. Poté jsem pekla v troubě na 200 °C do zezlátnutí (okolo 30 minut – záleží na tom, jakou máte troubu). Při pečení štolu raději hlídejte. Zdálo se mi, že se štola upekla hodně rychle.
- Nakrojení
- Ohrádka z alobalu
Když byla štola upečená, potřela jsem jí máslem a posypala ještě teplou cukrem. Správně by se měla sypat cukrem dvakrát – znovu bezprostředně před podáváním. Tento krok jsem vynechala, protože mi štola přišla velmi sladká.
Dobrou chuť.
TIP NA KNIHU PRO DĚTI OD 4 DO 7 LET
♥ NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM. ♥
Přeji vám krásné Vánoce. 🙂
Foto: Mamadodeste.cz