Recept na dort Harlekýn krok za krokem i pro začátečníky

Jestli hledáte dort pro oslavence, který miluje šlehačku, mohl by vás Harlekýn zaujmout. I když se na první pohled zdá dort snadný, můžete ho rychle zkazit. Vycházela jsem z klasického receptu, který jsem sepsala tak, aby dort zvládli udělat i úplní začátečníci.

Obsah

Ještě než se pustíte do pečení

Než začnete péct, měli byste vědět, že se do Harlekýnu nedává kypřící prášek. Je potřeba ušlehat vejce do husté pěny. Jestli doma nemáte elektrický šlehač, který něco vydrží, pravděpodobně se vám korpus nepodaří vytvořit. Dort jsem pekla podle Apetitu, ale recept jsem mírně upravila. Přidala jsem na těstě, ubrala jsem cukr a přidala jsem šlehačku.

nahoru ↑

Co budete potřebovat

Těsto

  • 155 gramů polohrubé mouky
  • 6 vajec
  • 110 g krupicového cukru
  • 40 g kakaa na pečení (kakao holandského  typu)
  • 4 lžíce oleje
  • Máslo na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání

Šlehačka

  • 600 ml 40% smetany ke šlehání (můžete použít i menší množství – takto bude dort bohatě ozdoben)
  • 60 gramů kakaa na pečení
  • 30 gramů cukru

Ozdoba

  • 400 ml 40% smetany ke šlehání (můžete použít i menší množství – takto bude dort bohatě ozdoben)
  • Hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření
nahoru ↑

Jak na to

Den předem přiveďte k varu 500 ml smetany s cukrem a kakaem. Já jsem neměla tolik času, tak jsem zahřála pouze 250 ml, které jsem nechala vychladit, a poté jsem do nich přidala zbytek smetany. Smetana musí být vychlazená.

nahoru ↑

Příprava těsta

Do mísy rozklepnete vejce, přidáte cukr. Šlehačem šleháte do té doby, než se z vajec vytvoří hustá pěna. Vejce znásobí svůj objem několikrát. Pokud není pěna pevnější, dort nevyběhne a bude z něj ošklivá placka. Tento krok je velmi důležitý a trvá 10 až 15 minut.

Když jsou vejce vyšlehané, budete postupně přidávat zbývající sypkou směs. Mouku a kakao prosejete do menší misky a zamícháte. Poté (nejlepší je metličkou) budete jemně vmíchávat tuto směs do vyšlehaných vajec s cukrem. Postupně a pomalu vmícháte veškerou směs mouky a kakaa. Nakonec do těsta metličkou přimícháte 4 lžíce oleje.  Těsto jsem vlila do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22 centimetrů. Na dno dortové formy jsem dala pečící papír.

Dort jsem pekla v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C zhruba 35 minut. Každá trouba peče jinak, proto je vhodné dort při pečení hlídat.

Po vychladnutí jsem dort rozkrojila. Vyšlehala jsem kakaovou šlehačku v jedné nádobě. Ve druhé jsem vyšlehala bílou šlehačku. Korpus jsem namazala kakaovou i bílou šlehačkou. Poté jsem přiklopila druhý díl a celý dort jsem potřela kakaovou šlehačkou. Nakonec jsem jej dozdobila bílou šlehačkou a zbytky kakaové šlehačky.

Hořkou čokoládu jsem nasekala ostrým nožem (potřebovala jsem ji 150 gramů). Ozdobila jsem s ní boky dortu a také jsem ji nasypala nahoru na dort. Celý výroba dortu mi zabrala přibližně tři hodiny i s chlazením.

Recept na dort Harlekýn krok za krokem i pro začátečníky

Recept na dort Harlekýn krok za krokem i pro začátečníky

nahoru ↑

Závěrem

Na dort jsem použila nevhodnou šlehačku, která měla obsah tuku pouze 33 %. Se šlehačkou se špatně pracovalo a i když nebylo teplo, nedržela tak, jak bych potřebovala. K výrobě dortu je lepší použít 40% šlehačku. Jste-li začátečníci a budete péct dort v létě nebo velkém horku, můžete se stát, že šlehačka nebude dobře držet. Šlehačka by měla být vždy dokonale vychlazená.

Přeji vám dobrou chuť. 🙂

NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM.

Foto: Tereza Krček

Štítky

Máma do deště (Tereza Krček)

Jsem Tereza, autorka blogu Máma do deště. S dětmi doma vyrábíme neobyčejné věci z obyčejných surovin. Naše výtvory nejsou složité, ani nestojí spoustu peněz, a může je udělat úplně každý. Neumím popsat radost v dětských očích, která se objeví, když spolu něco vytváříme. Zajímá vás více? Klikněte na ikonu domečku.

Mamadodeste.cz
Logo