Karolínka a její příběhy
Naučná a zábavná kniha pro děti od 4 do 7 let - všechny znalosti potřebné před nástupem do školy
349 Kč 399 Kč
Obsah
Ještě než se pustíte do pečení
Vyrobit dort nebylo těžké, avšak výroba mi zabrala asi tři hodiny (plus pečení perníčků). Recept je poctivý, není bez tuku – obsahuje šlehačku, máslo, tvaroh. Výsledná chuť dortu byla sladká, ale ne příliš.Recept na dort ke čtvrtým narozeninám
Suroviny
Průměr dortové formy byl 22 cm.Korpus
- 11 vajec
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
Náplň č. 1: Máslovo-pudinkový krém
- 1,5 pytlíčku vanilkového pudinku
- 400 ml mléka
- 90 g másla
- 2-3 lžíce cukru
Náplň č. 2: Šlehačka s jahodami
- 450 ml smetany ke šlehání (vzala jsem 33 %)
- 150 g – 200 g jahod
Tvarohový krém
- 3 vaničky tvarohu (vzala jsem 2 nízkotučné a 1 plnotučný, protože polotučný tvaroh byl zrovna vyprodán)
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 6 lžic vyšlehané šlehačky (odebrala jsem vyšlehanou šlehačku, která přišla do druhé vrstvy korpusu)
Ozdoba
- 40% smetana ke šlehání (cca 200 ml)
- Jahody
- Perníčky
Postup
2 dny před pečením: Dva dny před pečením dortu jsem upekla perníčky. Zdobila jsem je až v den dekorování dortu. Den pečení: Ještě než jsem začala připravovat těsto, vložila jsem do cedníku utěrku a do ní jsem vyklepla tvaroh. Cedník jsem položila do mísy a nechala jsem tvaroh v lednici vykapat (trvalo to asi 2 hodiny). Piškotový korpus. Žloutky jsem oddělila od bílků. Bílky jsem vyšlehala, do žloutků jsem přidala cukr a vyšlehala jsem je s cukrem. Přidala jsem lžíci vody (nemusí být) a dále jsem šlehala. Poté jsem vmíchala postupně mouku. Vznikla hustá kaše, do které jsem postupně přimíchala vyšlehaný sníh. Poté jsem vymazala dortovou formu, na dno jsem vložila pečící papír, nalila jsem dovnitř těsto a dala jsem péct na 160 °C. Dort se pekl asi 50 minut. Mezitím jsem si připravila pudinkový krém. Nejprve jsem uvařila hustý pudink, do kterého jsem po vychladnutí přimíchala změklé máslo. Vznikl krém. Jestli nechcete používat pudink, můžete vytvořit žloutkový krém z vaječných žloutků. Poté jsem si připravila tvarohový krém. Do vykapaného tvarohu jsem přimíchala moučkový cukr (3 lžíce) a šlehačku (6 lžic). Nechala jsem chladit v lednici. Vyšlehala jsem 40% šlehačku na ozdobu a naplnila jsem s ní zdobící sáček.Zdobení
Když byl korpus upečený a studený, dvakrát jsem jej podélně rozkrojila. Spodní patro jsem natřela pudinkovým krémem (krém č. 1).- Zdobení dortu
- Zdobení dortu
- Zdobení dortu
- Zdobení dortu
Hotovo
Perníčky jsem do dortu připevnila pomocí grilovacích špejlí. Hotový dort jsem dala do lednice vychladnout. Do dortu můžete přidat více cukru, máte-li rádi sladší moučníky.Recept na dort ke čtvrtým narozeninám