Raw oleje lisované za studena: Jak je využít a recepty do kuchyně
Do článku jsem připravila recepty pro studenou i teplou kuchyni, ve kterých využijete oleje lisované za studena. Podívejte se na to, jak využít makový, meruňkový, dýňový nebo konopný olej.
Obsah
Meruňkový olej recepty
Jak využít meruňkový olej? Níže najdete několik receptů na to, jak využít meruňkový olej v kuchyni.
Pravý marcipán
- 240 g moučkového cukru
- 240 g mandlí
- 1-2 lžičky meruňkového oleje
- Bílek
Mandle je potřeba spařit v horké vodě, oloupat a nechat vychladit. Poté mandle rozmixujte na jemnou mouku a smíchejte s prosátým cukrem. Přidejte lžičku meruňkového oleje, bílek a zamíchejte. Pokud nevznikne hladké těsto a směs je sypká, přidejte další lžičku oleje a vytvořte marcipán. Těsto je potřeba třít a řádně propracovat. Nechte jej v lednici uležet.
Falešný marcipán
- 200 g moučkového cukru
- 200 g polotučného sušeného mléka
- 1 lžička medu
- 1 lžička meruňkového oleje
- 2 lžíce vody
Cukr a sušené mléko je potřeba prosít a smíchat. Poté přidejte med a 1 lžičku meruňkového oleje. Směs postupně zpracovávejte a nakonec přidejte po kapkách vodu. Těsto by mělo být kompaktní a mělo by se z něj dobře modelovat. Nemusíte na tvoření těsta vyčerpat všechnu předepsanou vodu. Poté zabalte těsto do folie a dejte do lednice.
Makový olej
Jak využít makový olej? Níže najdete několik receptů na to, jak využít makový olej v kuchyni.
Vitamínový salát
- Strouhaná mrkev
- Strouhané jablko
- Hrozinky
- Několik kapek makového oleje
- Citronová šťáva
Mrkev a jablko smíchejte, zakapejte makovým olejem a citronovou šťávou, přidejte rozinky. Podle chuti můžete osladit, ale nemusíte.
Zálivka na salát
- 4 lžíce makového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- špetka soli
Všechny ingredience smíchejte dohromady a podávejte se zeleninovým salátem.
Dýňový olej
Jak využít dýňový olej? Níže najdete několik receptů na to, jak využít dýňový olej v kuchyni.
Pesto z dýňových semínek
- 100 g opražených dýňových semínek
- 10-20 g parmezánu
- 1 menší stroužek česneku
- 20 ml dýňového oleje
Opražená semínka rozmixujte, přidejte drcený parmezán a rozdrcený česnek. Česneku dejte raději jen trošku. Až budete mít pesto hotové, můžete jej dochutit zbývajícím množstvím česneku. Vše promíchejte a přilijte 20 ml dýňového oleje. Dejte do skleničky s víčkem a uložte do lednice, kde vydrží několik dní. Pesto můžete podávat k rybám nebo k těstovinám.
Zálivka z dýňového oleje
- 6 lžic dýňového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky hořčice
- sůl, pepř
Vše smíchejte dohromady, dochuťte pepřem a solí. Zálivkou přelijte salát. Salát můžete ozdobit opraženými dýňovými semínky.
Dýňová polévka
- 1 kus velké cibule nakrájené najemno
- 4 lžíce dýňového oleje
- Dýně hokaido (cca 1000 g)
- Zeleninový vývar 700 ml (nebo voda)
- Smetana ke šlehání (100 ml)
- Sůl a pepř
Na dýňovém oleji opečte cibulku, dýni nakrájejte na kostky a přidejte ji k opečené cibulce, opékejte 10 minut. Poté ji zalijte vývarem nebo vodou a vařte dalších 15 minut do změknutí. Rozmixujte, přilijte smetanu a ochuťte solí a pepřem, krátce povařte. Podávejte se opečenými dýňovými semínky.
Konopný olej
Jak využít konopný olej? Níže najdete několik receptů na to, jak využít konopný olej v kuchyni.
Tvarohová pomazánka
- 250 g tvarohu
- Červená paprika nakrájená najemno
- 1 lžíce konopného oleje
- Citronová šťáva
- Čerstvá petržel
- Špetka soli
Smíchejte papriku, tvaroh, trošku citronové šťávy, konopný olej a petržel. Dochuťte solí. Podávejte s pečivem.
Bramborová kaše s konopným olejem
- Brambory
- Sůl
- Parmezán
- Konopný olej
- Máslo
- Mléko
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve slané vodě. Když jsou měkké, sceďte, rozmačkejte, přidejte jednu lžíci konopného oleje (podle množství brambor a chuti), máslo, mléko, nastrouhaný parmezán a zamíchejte. Dosolte.
RAW OLEJE LISOVANÉ ZA STUDENA na BOHEMIAOLEJ.CZ
♥ NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM. ♥
Foto: Pexels