Karolínka a její příběhy
Naučná a zábavná kniha pro děti od 4 do 7 let - všechny znalosti potřebné před nástupem do školy
349 Kč 399 Kč
Obsah
Potahovací hmota: Ano nebo ne?
Potahovací hmota je úžasná věc. Perfektně drží a vykouzlíte s ní překrásné dorty. Sama jsem si pekla dort na svatbu a potahovací hmota dokázala zázraky. Jenže pro děti se moc nehodí. Chuťově není lahodná, složení má mizerné a o barvivech ani nemluvím. Občas na dort používám marcipán, buď z Lidlu, který má lepší složení, nebo domácí. Ke třetím narozeninám jsem Martínkovi upekla dort bez marcipánu i bez potahovací hmoty. Chtěla jsem, aby byl dort kompletně jedlý a hlavně, aby na něm byla auta. Krémy jsem volila takové, jaké mají děti rády – pribináček, pudink, marmeláda. 🙂 Dort je koncipovaný hlavně pro děti.Jak upéct dort pro děti bez éček zdravě
Suroviny
Na první pohled dort vypadá jako velmi rychlý a snadný. Snadný skutečně je, rychlý nikoli. S přípravami jsem začala dva dny před narozeninami. S chutí dortu i perníčků jsem byla moc spokojená. Nejdříve jsem upekla perníčky, ozdobila jsem je. Další den jsem upekla korpus, nechala jsem ho vychladit, udělala jsem krém a dort jsem zkompletovala v kulaté formě. Poté putoval na 24 hodin do lednice. Chlazení jsem raději nepodceňovala, protože už se mi mnohokráte vymstilo, že jsem nenechala dort dostatečně dlouho v lednici. V podstatě jsem při pečení dortu „šla na jistotu“. Žádný experiment, žádný pokus. Nic takového. Pojďme se podívat na to, co budete k tvorbě potřebovat. Perníčky- 400 gramů hladké mouky
- 0,5 lžičky skořice
- 1 lžičku kakaa
- 1 lžičku perníkového koření
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 – 2 lžíce cukru
- 4 lžíce medu (přibližně)
- 70 gramů másla (přibližně)
- 3 vejce
- Vejce na potření
- 8 vajec (příště budu péct z deseti, osm bylo málo)
- 8 lžic cukru
- 10 lžic mouky
- Trošku vlažné vody
- 2 šlehačky (dohromady 500 ml)
- 750 g tvarohu
- Cukr moučka podle chuti
- Na ozdobu budete potřebovat další jednu šlehačku
- Vanilkový pudink
- 350 ml plnotučného mléka
- 1,5 lžíce cukru
- Lžička másla
Jak upéct dort pro děti bez éček zdravě – poslední kousek
Jak na to
Dva dny před narozeninami jsem upekla perníčky, které jsem před upečením potřela vajíčkem, aby se hezky leskly. Po upečení a vychladnutí jsem je ozdobila. Den před oslavou jsem upekla korpus v kulaté formě, nechala jsem ho vychladit. Korpus jsem dvakrát podélně rozkrojila na tři části. Díly jsem si položila vedle sebe. Mezitím, co korpus chladl jsem připravila hutný pudink, krém č. 2. Krém jsem vychladila na pokojovou teplotu a prošlehala šlehačem. Vyšlehala jsem šlehačku, smíchala cukr a tvaroh a připravila jsem krém č. 1. Na dno kulaté formy, ve které jsem pekla korpus, jsem položila první plát korpusu, potřela jsem ho marmeládou, navrstvila jsem na něj pudink (ne až do krajů, ale přibližně 1 cm od okraje) a ještě jsem trošku přidala šlehačkového krému. Na krém jsem položila druhý díl korpusu, na který jsem nalila hodně šlehačkového krému a přiklopila opět korpusem. Na vrchní díl jsem dala zase krém. Krém jsem nechala stéci do formy pořádně, aby byl také na okrajích. Do kelímku jsem si odložila stranou přibližně 250 gramů krému na doplnění okrajů. Jestli máte dvě různě velké kulaté formy, které jsou si velikostí velmi podobné, přesto se liší, doporučuji upéct dort v té menší a kompletovat jej v té větší formě. Nebudete potřebovat dodatečný krém na doplnění okrajů a dort vyndáte z formy prakticky celý hotový, pouze jej dozdobíte.Jak upéct dort pro děti bez éček zdravě