4 recepty na cukroví pro děti
Připravila jsem tipy na recepty na vánoční cukroví pro děti. Vyzkoušeno. Děti tohle cukroví milují. Podrobnější informace a tipy najdete vždy vypsané u každého receptu – klinutím na tlačítko CELÝ RECEPT.
Obsah
Medovníkové koule
Co budete potřebovat
Těsto:
- 500 gramů hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 gramů másla
- 4 velké lžíce medu
- 120 gramů cukru moučka
Krém:
- 1,5 plechovky Salka (nebo 1 plechovka a 1 velká tuba)
- 300 g másla
Recept na medovníkové koule
- Všechny sypké ingredience jsem smíchala (mouku, cukr i jedlou sodu).
- Rozpustila jsem máslo, smíchala s vejci a medem a nalila jsem k sypké směsi.
- Rukama jsem vypracovala těsto.
- Těsto jsem zabalila do folie a nechala přes noc v lednici odležet.
- Z lednice jsem připravila v dostatečném předstihu máslo, aby změklo.
- Poté jsem válela na pečicí papír silnější plát, který jsem dala péct do trouby na 180 °C.
- Když plát vychladl, nastrouhala jsem jej na struhadle. Tohle dá největší práci. Lepší je těsto rozmixovat.
- Část nastrouhaného těsta jsem dala stranou (přibližně jednu pětinu, ale bylo to dost, ještě mi hodně drobečků zbylo).
- Vyšlehala jsem máslo se Salkem v hladký krém.
- K rozmixovanému těstu jsem nalila krém, zamíchala, vytvarovala jsem kuličky a obalovala je ve zbytku těsta. Těsto ještě před tvarováním můžete dát do lednice chladit (nedala jsem).
Tradiční linecké cukroví
Co budete potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové šťávy NEBO lžička citronové kůry (dávám sušenou BIO) – po upečení není kůra v těstě vidět
- 1 vanilkový cukr (nemusí být)
Recept na linecké cukroví
- Všechny sypké ingredience jsem smíchala (mouku, cukr i citronovou kůru).
- Rozpustila jsem máslo, smíchala se žloutky a nalila jsem k sypké směsi.
- Rukama jsem vypracovala těsto.
- Těsto jsem zabalila do folie a nechala přes noc v lednici odležet.
- Poté jsem válela tenký plát, ze kterého jsem vykrajovala cukroví.
- Linecké cukroví jsem dala péct na 160 °C. Raději peču na nižší teplotu, abych cukroví nepřipálila (mělo by se péct na 180 °C).
- Vychladlé cukroví jsem slepovala k sobě jahodovou marmeládou – tu mají děti nejraději. Marmeládu můžete použít i kyselejší, například rybízovou.
Měkké vánoční perníčky
Co budete potřebovat
- 400 g hladké mouky
- 60 g másla
- 2 velká vejce (nebo 3 střední)
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžíce (cca 40 gramů) medu
- 1 lžičku jedlé sody
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 0,5 lžičky skořice
- 2 lžičky kakaa na vaření (můžete vynechat)
- 2 lžíce rumu
Recept na perníčky
- Všechny sypké ingredience jsem smíchala (mouku, jedlou sodu, koření, cukr, kakao i skořici). Kakao je vhodné prosít skrze sítko, protože hrudkovatí.
- Rozpustila jsem máslo, smíchala s medem tak, aby vznikla tekuější kašička, přidala jsem vejce a rum, zamíchala a nalila jsem k sypké směsi.
- Rukama jsem vypracovala těsto.
- Pokud se těsto lepí, přidáme trošku mouky.
- Těsto jsem zabalila do folie a nechala přes noc v lednici odležet. Poté jsme jej s dětmi vyváleli na tenké plátky (cca 2 až 3 mm) a vykrajovali jsme perníčky.
- Perníčky jsem na plechu potřela rozšlehaným vejcem a dala jsem je péct na 160 °C (trvá to jen chvilku).
- Vychladlé perníčky jsme zdobili polevou.
Poleva na perníčky
- Bílek
- Citron
- Moučkový cukr
Všechny suroviny jsem smíchala dohromady – bílek s cukrem i se šťávou z citronu – do husté polevy. Naplnila jsem cukrářský sáček a společně s dětmi jsme perníčky ozdobili.
Vanilkové rohlíčky
Co budete potřebovat
- 300 gramů hladké mouky
- 40 gramů moučkového cukru
- 100 gramů mletých lískových oříšků
- 200 gramů másla
- 2 žloutky
- citronová kůra (dávám sušenou BIO)
- 2 sáčky vanilkového cukru
- moučkový cukr na obalení
Vanilkové rohlíčky recept
- Ořechy jsem namlela v sekáčku na cibuli (můžete koupit rovnou mleté nebo je namlít v mlýnku na ořechy). Sypké suroviny jsem důkladně smíchala v míse – mouku, cukr, vanilkový cukr (dávám opravdu vanilkový ne vanilínový), ořechy.
- Do sypké směsi jsem přidala žloutky promíchané s rozpuštěným máslem.
- Vypracovala jsem těsto, zabalila jsem ho do folie a nechala jsem ho odležet do druhého dne.
- Těsto jsem vyndala z lednice a tvarovala jsem z něj rohlíčky, které jsem dala na plech a pekla na 160 °C.
- Po vyndání z trouby jsem nechala rohlíčky trošku vychladnout a obalila jsem je v moučkovém cukru.
Přeji vám dobrou chuť. 🙂
♥ NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM. ♥
Foto: Mamadodeste.cz