5+4 důvody proč (ne)pracovat na rodičovské dovolené

Než se narodily děti, tak jsem si myslela, že to doma bude pohoda. Vůbec jsem nechápala, proč ty mámy nepracují a co celý den dělají. Teď  rozumím tomu, že některé ženy na rodičovské dovolené nechodí do zaměstnání. Chápu také to, proč jiné maminky pracovat chtějí a jsou na to pyšné. Jasné ale je, že se ani na jednu skupinu není možné dívat skrz prsty.
AKCE DUBEN: KAROLÍNKA A JEJÍ PŘÍBĚHY + PDF ZDARMA + BALÍKOVNA NA ADRESU ZA 30 KČ
Naučná a zábavná kniha (od 4 do 7 let) + PDF pro předškoláky (49 stran) z edice CUTE
359 Kč 399 Kč

Obsah

U nás v Evropě

Evropská unie vydává každým rokem zprávu (European Semester Winter Package and possible trade measures), ve které uvádí, jak si ten či onen členský stát stojí v hospodářské a sociální situaci. Mohlo by se zdát, že tohle téma se zaměstnáním na rodičovské dovolené vůbec nesouvisí. Jenže …  Česká republika je na prvním místě v nízké nezaměstnanosti, která nedosahuje ani tří procent. Na druhé straně se umístila  na předních příčkách v nezaměstnanosti matek s dětmi do tří let. Ženy na rodičovské dovolené v Česku pracují výjimečně. Čí to je chyba? Je to něčí chyba nebo kde je problém? Má to být problém? Záleží, jakou optiku se na téma zaměstnání žen na rodičovské dovolené díváme. Možná, že bychom neměli hledat pouze chyby, ale přicházet s řešením. Zde je míč na straně zákonodárců, kteří tah na branku převedli do nové podoby školského zákona. Představuje umístění dvouletých dětí do školky trvalé řešení nízké zaměstnanosti matek? Nemyslím.
Pracovní sešit Léto

Pracovní sešit Léto v PDF

KOUPIT LETNÍ PDF V E-SHOPU

Kdo nepracuje, ať nejí. Nebo jak to je?

Otázkou zůstává, co je a co není práce. Pokud bychom vzali v úvahu, že práce je pouze to, za co dostáváme peníze, tak matky na rodičovské dovolené nepracují. Vezmeme-li v úvahu, že práce je také výchova dětí, která trvá kontinuálně  po několik let, tak nemůže nikdo tvrdit, že ženy na rodičovské dovolené nepracují. I když jsem vždy byla zatvrzelou zastánkyní toho, aby ženy s malými dětmi chodily do práce, tak od této myšlenky stále více upouštím. Nemyslím si, že je chyba pracovat s dětmi do tří let, ale souhlasím také s tím, že je správné to nedělat. Jinými slovy, když se žena stará o dvě (tři) děti a nepracuje, není na tom nic špatného. Hlídat dvě děti je práce na plný úvazek.

Zakopaný pes

Ne každý může u dětí vydělávat. Pokud se na věc podíváme komplexně, vyplouvají na povrch dva zásadní problémy.
  1. Na jedné straně stojí (u řady matek) touha si oddychnout, jít do kolektivu a mít navíc nějaké peníze. Na straně druhé nastává problém, který bychom mohli označit jako: Kam s ním? Aneb, kam dát dítě mladší dvou let, když je žena v práci? Pokud má to štěstí, že jí zaměstnavatel umožní, aby chodila do práce na jeden den v týdnu, musí zajistit hlídání pro jedno dítě. Pro dvě děti to je ještě horší. Nejde ani tak o to, že by děti za peníze nikdo nepohlídal, ale problémem je, že co si žena vydělá, tak to zaplatí za chůvu, případně jesličky. Umístí-li dítě do státní školky na více než 46 hodin měsíčně, přijde o rodičovský příspěvek.
  2. Dalším úskalím bývá zaměstnavatel, který matkám na rodičovské dovolené ne vždy vyhoví. Sama s tím mám zkušenost. Stalo se mi to hned dvakrát. Poprvé, když jsem se chtěla vrátit do práce při prvním dítěti, podruhé při druhém dítěti. Zaměstnavatel navyšoval z jeho strany požadovaný počet dní (nejdříve povolil jeden, poté bylo nutné chodit do práce dva dny prezenčně, a nakonec tři dny). Pokud máte stejný problém, rádi byste si přivydělali, ale váš bývalý zaměstnavatel tomu není nakloněn, zkuste se poohlédnout po nové práci na zkrácený úvazek.

Děti od dvou let do školky, jenže …

Nemá vám kdo pohlídat dvouleté děti? Nevadí. Dejte je do školky a problém je vyřešen. Poté můžete v klidu nastoupit zpět do práce. Přijde vám to přitažené za vlasy? Mně také. Proč? Důvodů je vícero. Zaprvé školka musí být pro dvouleté děti uzpůsobena, což řada mateřinek není. Instituce by musely vynaložit značné finanční prostředky na rekonstrukci prostor. Další věcí zajistit více kvalifikovaného personálu ve školkách. Dvouleté děti potřebují pomáhat při jídle, oblékání, neumí se samy zabavit. Předesílám, že ke zvýšení zaměstnanosti žen s malými dětmi nestačí umístit dítě do školky. Musíte mít ještě práci, do které budete docházet. Matky na rodičovské dovolené, respektive ženy s malými dětmi, nepatří mezi nejvyhledávanější skupinu zaměstnanců. Možná, že by se nad tím měly, za tuto problematiku odpovědné orgány, zamyslet.

Tak hurá do práce

V České republice máme nejdelší rodičovskou dovolenou na světě. 🙂 Můžete být s dítěte doma až do čtyř let věku. Do bývalé práce se pravděpodobně již nevrátíte, protože zaměstnavatel vám adekvátní pracovní pozici musí dle zákona držet pouze tři roky. Po dobu rodičovské dovolené neodvádíte sociální a zdravotní pojištění. Na rozdíl od Belgie, Irska nebo Francie mají ženy v Česku volbu. Mohou se vrátit do práce na plný úvazek (pokud ji mají) dříve, umístit dítě do jesliček bez nároku na pobírání rodičovského příspěvku, nebo zůstat doma. Odečteme-li výdaje za jesle, dopravu, daně, pojištění a čas strávený bez dětí, zůstávají ženy raději doma, protože jejich čistý příjem je téměř stejný jako výše rodičovského příspěvku.

Jaké jsou výhody, když na rodičovské nepracujete

  • Děti si maximálně užijete.
  • Nemusíte se stresovat, že něco nestihnete.
  • Jste pánem svého času.
  • Nemusíte děti dávat chůvě nebo do jeslí.
  • Váš muž si může uplatnit vaši slevu na dani (sleva na manželku ve výši 24 840 Kč ročně).

Co dělat, když chcete pracovat, ale …

Nemáte hlídání – To je poměrně velký problém. Sehnat pravidelné hlídání je věda. Buď můžete propátrat weby, které přímo nabízí službu profesionální chůvy, nebo dát dítě do jeslí. Soukromé jesle jsou poměrně dost drahé, ale možná, že budete mít štěstí a narazíte na projekt, který je částečně financován z dotací EU. Takové se vyskytují zřídka, ale existují, a přijímají děti od dvou let věku.
Nemáte práci – Jestliže vám zaměstnavatel nechce vyjít vstříc, případně by se vám nevyplatilo chodit do práce a platit jesličky, zkuste se podívat po novém místě. Chcete-li pracovat, ale máte problém s hlídáním, je nejlepší vykonávat nějakou činnost, u které můžete mít děti stále u sebe. Nabízí se psaní článků z domova, vyrábění a prodávání výrobků (třeba šití), doučování, překládání textů, hlídání dalších dětí, dělání účetnictví. Začít úplně znovu vyžaduje silnou vůli, dostatek energie a také pořádnou dávku štěstí.

Má smysl pracovat na rodičovské dovolené?

Moje názory se utříbily až časem. Po dvou letech strávených doma vím, že pracovat při dětech má smysl, pokud vás práce baví. Jestliže člověk chodí do práce jenom proto, aby si od dětí odpočinul, není to nejšťastnější a nejsmysluplnější řešení. Bohužel náš systém je nastaven tak, že žena je doma s dětmi a nic moc s tím nejde dělat. Chcete-li chodit do práce fyzicky (neuvažuji home office), tak musíte mít zajištěno hlídání. Málokdo je schopen sehnat takové hlídání, aby se mu do práce vyplatilo, po odečtení výdajů, chodit. Jestliže svou práci milujete, máte z ní užitek (peníze, dobrý pocit, rozvíjíte se), pak má smysl ji dělat. V případě, že vás práce nebaví, za hlídání zaplatíte víc než si vyděláte, a výsledek je možné klasifikovat jako „nula od nuly pojde“, tak postupem času možná dojdete k závěru, že vykonávat takovéto zaměstnání se příčí zdravému rozumu.

Výhody práce na rodičovské dovolené

  • Můžete začít podnikat, protože máte silnou motivaci.
  • Přivyděláte si k rodičovskému příspěvku (pečujete-li o dítě, případně navštěvuje školku do 46 hodin měsíčně).
  • Jste myšlenkami nejen u dětí.
  • Pokud děláte něco, co pro vás má smysl, rozvíjíte se a posouváte se takovým směrem, jakým chcete.

TIP NA KNIHU PRO DĚTI OD 4 DO 7 LET

Karolínka a její příběhy 1

KOUPIT KNIHU V E-SHOPU

NOVINKY VŽDY PO RUCE? SLEDUJTE NÁŠ FACEBOOK A INSTAGRAM.

Foto: Mamadodeste.cz, Zdroj: autorský článek

Štítky

Mamadodeste.cz

Mamadodeste.cz

Magazín Mamadodeste.cz rodičům pravidelně přináší tipy na vyrábění s dětmi. Najdete zde inspiraci na tvoření s dětmi, tipy na krásné knihy i hračky pro děti. Web jsem zprvu založila jako zábavu pro své tři děti a později jsem jej rozšiřovala o další zajímavá témata.

Mamadodeste.cz
Logo
Shopping cart